UWAGA! Strona korzysta z plików cookies przy statystykach i logowaniu. Pliki te pomagają w funkcjonowaniu strony. "Ciasteczka", których używamy są bezpieczne i nie mają szkodliwego wpływu na Twój komputer. Odwiedzając nasz serwis zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
WARSZTATY
Warsztaty kulinarne są adresowane do pracowników kuchni
i firm cateringowych zaopatrujących stołówki szkolne.


Celem warsztatów jest wymiana doświadczeń i wypracowanie wspólnych rozwiązań dla szkolnych stołówek i firm cateringowych obsługujących szkolne stołówki. W trakcie warsztatów uczestnicy wspólnie przygotują od kilku do kilkunastu potraw (w zależności od dostępnego czasu).
Warsztaty będą składały się z części merytorycznej i praktycznej.
W pierwszej kolejności omówione zostaną najistotniejsze zagadnienia dotyczące zaopatrzenia zakładu gastronomicznego ze szczególnym uwzględnieniem naturalnych i sezonowych produktów. Zależy nam na promowaniu stosowania naturalnych produktów, jak i technik kulinarnych najbardziej przyjaznych dla zdrowia.

Każdy z uczestników otrzyma płytę CD z programem komputerowym „Szkolne smaki”. Program stanowi bazę ponad 200 przepisów kulinarnych do wykorzystania w stołówkach oraz sklepikach szkolnych. Przepisy zostały stworzone przy współpracy z dietetykami, są odpowiednio zbilansowane i zakładają sezonowość produktów. Program automatycznie przelicza ilości składników na listy zakupowe dla dowolnej ilości posiłków.

Warsztaty będą okazją do poznania nowych receptur, technik kulinarnych, a przede wszystkim osób zaangażowanych w działanie
na rzecz podniesienia jakości odżywiania w szkołach. Chcemy wspólnie wypracować zmiany, które będą realne do wdrożenia.
Po to by inspirować innych. By jedzenie było lepsze!
RAMOWY PRZEBIEG WARSZTATÓW

Czas trwania warsztatów: 15:00 – 19:00

  • wprowadzenie, przedstawienie uczestników i prowadzących;
  • omówienie najistotniejszych zagadnień dotyczących bazy surowcowej w stołówkach szkolnych i kuchniach cateringowych, wymiana doświadczeń;
  • omówienie najistotniejszych technik kulinarnych z uwzględnieniem ich wpływu na jakość zdrowotną żywności;
  • omówienie listy rekomendowanych receptur i programu komputerowego do zliczania list zakupowych (program ułatwi planowanie i zakup produktów);
  • wspólne przygotowanie od kilku do kilkunastu potraw;
  • degustacja i rozmowa na temat możliwości wdrożenia zmian
    w szkolnym menu.
ZDJĘCIA
 Z  KONFERENCJIZ  WARSZTATÓW
 
POLITYKA  PRYWATNOŚCI
 
Patroni:
Partnerzy:
Partnerzy medialni: